Upptäckte smått chockerad att bullarna i frysen som var bakade för min födelsedag var försvunna, en bulle lite nu och då har lett till att i frysen fanns bara brödsmulor kvar. Påminner om den förvåning jag upplever efter att ha använt VISA kortet när jag gjort några ärenden på stan. De små utgifterna ger inte känslan av att man förbrukar några pengar men när kontoutdraget dyker upp känns det som att någon förskingrat pengar från mitt konto, min uppfattning av saldot stämmer aldrig överens med verkligheten. :)
Både almanackan o de grå hårstrån som med rekordfart förökar sig avslöjar att dagen som förvandlar mig till "tant" är nära så det var bara att ägna söndagen åt bullbak.
Nedan följer ett recept på bullar som jag kan rekomendera till den som vill baka saftigare bullar och inte är rädd för någon extra kalori.
Vetedeg:
175 g margarin
3 dl mjölk
2 dl grädde
1 pkt jäst
1 dl vanlig sirap
1 ägg
1½ tsk malen kardemumma
1 nypa salt
Ca 14 dl vetemjöl
Fyllning:
margarin + socker + kanel
Garnering:
Uppvispat ägg o pärlsocker
Smält margarinet, häll i mjölken/grädden.Blandningen ska vara ca 37 gader vid vanlig jäst, ca 40 grader vid torrjästHäll blandningen över jästen och blanda väl.Tillsätt ägg, sirap, salt, kardemumma.
Häll i ca 10 dl vetemjöl och bearbeta väl, tillsätt vetemjöl tills degen känns fast och fin.
Låt jäsa ca 40 minuter, knåda degen, låt jäsa ca 30 minuter (lång jäsning ger fylligare smak).Dela degen i 3-4 delar, kavla ut till ca 3 mm.Fördela fyllningen och rulla ihop till en stor cigarr.Skär i lagomt stora bitar och lägg i bullformar.
Låt bullarna jäsa under duk i ca 20-30 minuter.Pensla med ägg och strö pärlsocker på bullarna
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader tills bullarna fått fin färg.
Lycka till!
Om någon vill provsmaka innan de bakar själva, välkommen att hälsa på :)
Ok, låter gott. Vart inget IKEA idag, så ska ni med nästa söndag istället?? Kanske du kan ta med en bullpåse... ;)
SvaraRadera